• HJEM

GUIDE: Stift en forening

Opdateret: 23. aug.

Der findes mange forskellige former for hjemmefællesskaber. For nogle vil det være en fordel at vælge at stifte sig som en forening, mens det for andre ikke vil være arbejdet værd. Overvejer du, om at stifte fællesskabet som forening? Start med at spørge dig selv:

  • Hvad håber jeg at få ud af at stifte fællesskabet som en forening?

  • Hvor meget arbejde er jeg, og de øvrige ‘medlemmer’ villige til at lægge i det?Det formelle

For at blive anerkendt som forening, skal der egentlig ikke meget til. De eneste krav er:

  • et sæt vedtægter

  • et referat fra en stiftende generalforsamling.

Man kan vælge at CVR-registrere sin forening, eller starte en bankkonto og tilknytte et Nem-ID, men det er ikke et krav. Det er det til gengæld, hvis du sigter efter at blive anerkendt som folkeoplysende forening (læs mere her). I de fleste tilfælde vil det være frarådeligt at etablere sig som folkeoplysende fra start, medmindre man er en stor forening med mange kræfter til at lægge arbejdet i det.Fremgangsmåden

1) Nedsæt en arbejdsgruppe.

Kan også være en eller to personer til en start. Afstem løbende, hvor meget arbejde I er villige til at lægge. Det behøver ikke at være en omsonst affære at stifte en forening. Men det kan betale sig at lægge timer i det i starten, da det er her, man danner udgangspunktet.


2) Definér foreningens formål

For at kunne udarbejde foreningens vedtægter er det vigtigt at klargøre sig foreningens formål, hvem foreningen er for, samt hvordan foreningen ønsker at optage medlemmer.


3) Udarbejd første vedtægtsforslag

Der er ingen formelle krav til vedtægter. Kun en masse foreningstraditioner. Tilpas vedtægterne dit temperament. Find en mere udførlig guide her, eller søg inspiration i andre foreningers eksisterende vedtægter. Det er en god idé at sparre med andre, der har været igennem samme proces. Nogle foreninger har også en tilhørende ‘husorden’ eller ‘værdisæt’, der er lidt mindre formelt at forholde sig til.


4) Invitér til orienteringsmøde

Sørg for at så mange kommende medlemmer kan være med. Præsentér vedtægtsforslaget og få feedback fra de kommende medlemmer. Det er her, de kan få indflydelse på vedtægterne, inden de skal vedtages på den stiftende generalforsamling.


5) Indkald til stiftende generalforsamling.

Den stiftende generalforsamling kan også holdes i umiddelbar forlængelse af orienteringsmødet, hvis det er varslet på forhånd. Se her for inspiration til en dagsorden for den stiftende generalforsamling. Sørg for at invitere i god tid, så alle medlemmer får tid til at overveje, om de vil stille op til foreningens bestyrelse.


TILLYKKE! Nu er I en forening

 

Tak til Familieforeningen Børneliv, som står bag denne guide.

100 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle