Efterår. Blæst og regn. Vi samles indendørs i små, dårligt ventilerede rum og laver kastanjedyr og efterårskrea. Denne hyggelige tid på året har dog en mindre behagelig følgesvend – det er nemlig også højsæson for snotnæser, hoste og den berygtede vuggestuepest. For mange forældre føles det, som om sygdommen sniger sig ind på os hvert år, selvom vi godt ved, at det kommer. Hvad gør man, når barnet pludselig er sygt igen, og hvordan håndterer man de mange sygedage uden at belaste arbejdslivet eller barnets helbred?
Når sygdom rammer børnene, står forældre ofte i et svært dilemma. Hvem skal blive hjemme? Hvornår er barnet rask nok til at komme tilbage i institutionen? Og hvordan får man dagligdagen til at hænge sammen i mellemtiden?
Sundhedsstyrelsen anbefaler
Sundhedsstyrelsen har lavet en vejledning om smitsomme sygdomme blandt børn og unge, hvori infektionssygdomme bliver gennemgået. Ved de fleste sygdomme som forkølelse, influenza, kyssesyge, tredagesfeber, lussingesyge står der at barnet først må komme tilbage til institutionen, når det er rask. Men hvornår er barnet rask? Det er svært at sige og det er til den enkelte at vurdere.
Sundhedsstyrelsen har følgende bud:
Som udgangspunkt er barnet rask når det er feberfrit og almentilstanden er upåvirket.
Barnet skal kunne deltage i aktiviteter uden at kræve særlig omsorg.
Hvis et barn kommer i daginstitution uden at være helt rask, har det på grund af nedsat modstandskraft større risiko for at få komplikationer til sygdommen eller pådrage sig en anden sygdom.
Det kan derfor være en god idé at lade barnet blive hjemme i mindst 1 dag, efter at det er blevet feberfrit.
- Sundhedsstyrelsen
Hvem passer det syge barn?
Selv med denne vejledning i hånden, står mange forældre over for en stor udfordring. Hvordan får man tid og plads til at passe et sygt barn, når ens arbejdsliv ofte er ufleksibelt? For mange ender det med en hurtig runde sten-saks-papir med partneren for at afgøre, hvem der tager første sygedag. Arbejde hjemmefra kan måske lyde som en løsning, men i virkeligheden bliver det ofte en stresset affære, hvor man hverken kan være nærværende for barnet eller klare sine arbejdsopgaver ordentligt. Og bedsteforældrene? Det er langt fra alle, der har bedsteforældre til rådighed. Nogle bor langt væk, er stadig på arbejdsmarkedet eller er selv for svækkede til at passe syge børnebørn.
Det efterlader mange forældre i en svær situation.
Offentligt ansatte har som regel ret til barnets første og måske anden sygedag, men hvad gør man derefter? Alternativ pasning er ikke altid en mulighed, og derfor føler mange forældre sig tvunget til at tage drastiske beslutninger. Nogle bliver nødt til at lyve for deres arbejdsgiver og melde sig selv syg, mens andre – med stor bekymring – sender deres stadig sløje børn tilbage i institution, hvor de risikerer at blive syge igen eller smitte andre børn. Det skaber en ond cirkel, hvor sygdommen florerer, og både børn, forældre og det pædagogiske personale lider under det.
Forældre skal have ret til at drage omsorg for syge børn - indtil de er helt raske
Det er en uværdig situation for alle parter. Ingen ønsker at sende et barn afsted, før det er klar, men uden fleksibilitet og tid til at sikre barnets fulde helbredelse, presses forældrene til at træffe uønskede valg. Derfor kæmper vi i Hjemmeforældrenes Landsorganisation for forældres ret til at blive hjemme med deres syge børn, indtil de er helt raske. For vores børns skyld – og for at skabe en mere værdig og bæredygtig hverdag for forældre og børn.
Helt konkret anbefaler vi anbefaler en lovsikret ret til at give omsorg til syge børn. Flere modeller er mulige, eksempelvis at antal dage følger barnet og kan videregives til andre pårørende som bedsteforældre eller anden nær omsorgsperson. En model kan finansieres af arbejdsmarkedets parter og staten gennem en fælles forsikringsordning med inspiration fra Sverige, Norge og Tyskland. Aftaler på arbejdsmarkedet kan supplere med fuld løndækning. Herved sikres børns ret til omsorg og forældres balance mellem familie- og arbejdsliv.
Vil du støtte vores arbejde for forældres ret til at drage omsorg for syge børn, og andre politiske mærkesager?
Du kan støtte vores arbejde for helt ned til 20 kr. pr. måned. Et støtteabonnement er uden binding og kan opsiges når som helst.
댓글