top of page
  • Forfatters billedeHJEM

Børn fortæller om hjemmelivet

Fordomme og myter om hjemmeliv nedbrydes langsomt. Ny forskning fastslår, at børn har brug for deres primære omsorgspersoner i de første leveår, og mange hjemmeforældre oplever at der nu ses positivt på børn der hjemmepasses i disse formative år. Når det kommer til børn over tre år ser det stadig anderledes ud. Her oplever flere forældre fortsat sejlivede myter om hjemmelivet. Flere forældre tvivler også her på, om de kan "give børnene nok", eller om det nu er det rigtige.

Hvis dét er dig, så læs med her!


Hvis du kunne høre større børn fortælle om deres hjemmeliv, ville det så give ro i maven over den beslutning du står overfor?

Der findes utallige hjemmelivs-konstellationer. Mens nogle børn har gået i daginstitution, kender andre slet ikke til andet end hjemmeliv. Børn, der tidligere har gået i daginstitution har måske minder derfra, mens andre var for små til at kunne sætte ord på minderne derfra.


I dette indlæg kan du læse 4 forskellige fortællinger fra børn, der bliver hjemmepasset, eller har været det indtil for kort tid siden. Alle børnene er mere end 3 år gamle, men det er forskelligt om, og hvor længe, de har gået i daginstitution.

Her får du 4 børns fortællinger om hjemmeliv - helt råt og uredigeret.


 


Sebastian, 5 år Tegning af togbane, legekammerater og et juletræ

"Om sommeren leger vi meget med vand, og i julemåneden kan jeg godt lide at lave pynt til juletræet. Fx af perler eller trylledej eller klippe noget ud. Næsten hver dag bygger vi togbane og leger med den, og gemmer den til næste dag, når vi ikke behøver at rydde den op.

Det er sjovt at gå i legestue og lege med mine venner. Vi går på bane, og tit leger vi, at der er én som er krokodille der skal fange aberne på grenen. Så leger vi, at den der bakke-madras er grenen. Og når krokodillen har fanget én, så er det den der nu skal være krokodille.

Imorgen vil jeg gerne kigge i mit superhelteblad og lave labyrint-opgaverne."Tegning af Vilde og 5 venner fra legegruppen Vilde, 4 år

"Vi tager i legegruppe og leger med en masse børn. Vi leger fangeleg og gemmeleg og alle forskellige lege. Jeg vil helst lege gemmeleg. Men jeg kan bedst lide når Otto ikke leger med nogen og bare (leger red.) med mig. Ellers leger jeg med Anton, hvis han ikke er der. Nogle gange er det nye børn der kommer og nogle gange er det nogen jeg kender. Vi har legeaftaler og måske er vi et andet sted. Og lege i legegruppe, måske i skoven, måske på biblioteket, måske alle steder, måske der hvor vi vil. Da jeg gik i børnehave var det rigtig sjovt da vi gik tur, men jeg kan ikke huske hvem jeg holdt i hånden med."Karoline, 4 år Tegning af et spil ludo og legekammerater på redskabsbanen

"Jeg er en spillefugl og et sludrechatol. Så jeg kan godt lide at spille spil. Allermest ludo og zoologiskhave spillet, og Uno og politi og røver, bare de røvere ikke kommer først til banken. Jeg kan også lide at skrive noget, og lave opgaver i opgavebøgerne.

Når vi er i legestuen går jeg altid på bane og hjælper de små børn der er 1 og 2 år, hvis de fx ikke selv kan komme op på noget. Og så leger vi tit fangeleg. Mine bedste venner er Carlo og Hugo og Agnes og Lauge og Aviaya og Adrian og lille søde Berta og Alvin. Og Elliot og Theo, de er mine nye venner. Jeg får tit Alvin til at grine. Jeg kan bedst lide når vi får boller til frokost, eller rugbrød med æg. Gid vi kunne få kage hver dag."Viggo, 7 år - fortæller i retroperspektiv, da han var hjemmebarn indtil skolestart 2022

"Det var godt, da vi blev hjemmepasset. Vi var i skoven, i Hørmegårdshallen og Multiparken. I skoven lavede vi bål nogle gange og lavede snobrød, og i Multiparken skatede vi, og nogle tog løbehjul med, og nogle tog cykel med. Og i Hørmegårdshallen; det var det allersjoveste. Der hoppede vi, og vi løb, og vi gravede huller. Vi lavede en masse.

Mig og min mor og lillebror, vi kunne hygge derhjemme. Vi legede og lavede alt muligt."


 

98 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page