top of page
  • Forfatters billedeHJEM

Grundloven sikrer dig retten til at hjemmeundervise

Flere og flere vælger at hjemmeundervise i disse år. Selvom der kan virke som et nyt fænomen, er det slet ikke tilfældet. Vi har ikke skolepligt i Danmark. Og sådan har det været siden 1915, hvor man med en grundlovsændring stadfæstede skolefriheden:


§ 76 Alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen. Forældre eller værger, der selv sørger for, at børnene får en undervisning, der kan stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, er ikke pligtige at lade børnene undervise i folkeskolen.¹


Kort sagt betyder det, at hvis du har forældremyndigheden, så må du også undervise. Der er ikke krav til dig, dit hjem eller din uddannelse. Der er væsentligt forskel på skolepligt og undervisningspligt - og i Danmark har vi kun det sidste. Alle må altså gerne selv varetage undervisningen.


Op til grundlovsændringerne i 1915, der stadfæstede skolefriheden beskrevet i 1855-loven (som i dag er erstattet af friskoleloven), skrev politikeren og højskolemanden Klaus Berntsen: “Vi har ikke Skoletvang, vi har Undervisningspligt, Pligt for Enhver Fader eller Værge til at sørge for sine Børns forsvarlige Undervisning, men ved hvem det sker, og hvor det sker, samt paa hvad Maade det sker, er det de enkelte Forældres ellers Værgers Sag at tage Beslutning om.” ²


Der findes endnu ikke officielle optællinger, men det anslås at ca. 1-2 ud af 1000 danske skolebørn i 2021 blev undervist i hjemmet. ³


Hvis du har lyst til at hjemmeundervise, så er det bare at springe ud i det. Du kan prøve det af og se om det er noget, der passer til jeres familie. Hvis det gør, så er det fantastisk. Hvis det ikke gør, så kan du til enhver tid vælge folkeskolen til.


Hvis dit barn allerede går på en folke- eller friskole, skal du meddele skolen, at du melder barnet ud.

Inden i starter undervisningen i hjemmet, skal I i øvrigt meddele det til kommunen. Nogle kommuner har særlige skemaer til formålet - men skemaet er en formalitet. Man kan også sagtens bare sende en e-mail.

Det er oftest skoleforvaltningen, der skal modtage beskeden (Hvis det ikke er, så sender forvaltningen beskeden videre til rette vedkommende). Du kan finde kontaktoplysningerne på din kommunes hjemmeside.


Eksempel på meddelelse til kommunen

Hvis du overvejer at kaste dig ud i at hjemmeundervise - så er det ganske enkelt at komme igang. Og så er det er alle forældre og værgers ret.

 

¹ Danmarks Riges Grundlov, https://www.retsinformation.dk/eli/lta/1953/169?id=45902

³ "Den Er Hjemme - igang med hjemmeundervisning" af Coco Kjærgaard


62 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page