top of page
  • Forfatters billedeHJEM

Økonomi: Hjemmeliv i storbyen

Økonomi er et stort emne, når man taler om hjemmeliv. De fleste hjemmeforældre har sikkert hørt andre sige, at man er heldig fordi man har råd til at hjemmepasse og/eller hjemmeundervise, eller at partneren da må være direktør i et succesfuldt firma.

Mange hjemmeforældre stemmer i, når vi taler om, at hjemmeliv er et tilvalg. Og ingen tilvalg uden fravalg, vel?


Om denne serie

Hus i hovedstaden

Mor, far og 3 børn i Københavns kommune. Hus, sommerhus og en bil, som vel og mærke tit står stille. Familien tjente penge på et boligsalg, og har købt et større hus hvor naturen er kompromiset. Det nye hus lægger ud til en større vej, men til gengæld i gå- og cykelafstand til familie. Sommerhuset er også til deling med familien: her er de nemlig 6 andelshavere, og dermed 6 om udgiften - og indtjeningen når det lejes ud. Huset lejes også ud, når familien ikke selv er der. I det store hele, er det de små ting der får enderne til at mødes.

"Vi spiser hos familie og venner, eller hjemme, og nyder byens gratis tilbud som parker, legepladser og biblioteker"


Til- og fravalg

For nogle er økonomi en svær kabale at få til at gå op, når drømmen om hjemmeliv melder sig. Fælles for de fleste er, at man er nødt til at prioritere hvad pengene skal bruges til. Selvom det umiddelbart lyder som om en masse udgifter skal skæres fra, er en prioriteringsliste dog også et værktøj til at klarlægge hvad der er vigtigt for én ikke at gå på kompromis med.


"Vi sparer IKKE på økologi, men forsøger ellers at leve i god overensstemmelse mellem miljø og forbrug"


Her sparer familien penge:

  1. Bruger stofbleer, som kan vaskes og tjener sig selv ind på sigt.

  2. Køber brugt: både tøj, cykler, møbler osv.

  3. Laver madplan og undgår måltidskasser.

Budget

Der findes muligvis lige så mange forskellige måder, at inddele sin økonomi i kategorier, som der findes budgetter. Ved at inddele budgettet i få kategorier, håber vi at flere kan sætte sin egen økonomi i tabellen. Under 'øvrige faste udgifter' findes fx mobilabonnement, forsikringer, a-kasse, TV, afvikling af lån (som ikke er forbundet med bolig) mv., mens 'forbrugsudgifter' tæller alt fra caféture, gaver og ting til børnene.

Udgiftstype

Beløb

Faste udgifter til bolig + sommerhus

16400

Øvrige faste udgifter

4816

Transport

2300

Husholdning

4000

Diverse forbrugsudgifter

2500

Opsparing

4000

I alt

34016

TIP: Kan du ikke gennemskue, om I kan vælge hjemmelivet til? Gennemgå dit husholdningsbudget, og placer tallene i en tabel som denne. Husk at lav en liste over ting som i ikke vil eller kan spare væk. Gennemgå dit husholdningsbudget jævnligt. Der er ofte penge at spare ved fx at indhente tilbud fra forskellige forsikringsselskaber.

225 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page