top of page
  • Forfatters billedeHJEM

Økonomi: Lejebolig i provisen

Økonomi er et stort emne, når man taler om hjemmeliv. De fleste hjemmeforældre har sikkert hørt andre sige, at man er heldig fordi man har råd til at hjemmepasse og/eller hjemmeundervise, eller at partneren da må være direktør i et succesfuldt firma.

Mange hjemmeforældre stemmer i, når vi taler om, at hjemmeliv er et tilvalg. Og ingen tilvalg uden fravalg, vel?


Om denne serie

Udenfor byen, men tæt på det meste

Familien på 5, bor til leje i et relativt nybygget dobbelthus. Huset ligger i en lille by, som byder på de vigtigste fornødenheder, og lidt ekstra: skole, indkøb, foreningsliv, legepladser og strand og skov i cykelafstand. En lille landsby om man vil. Vil man mere, kan man for 15 min. i bil få hele 2 storbyers muligheder. Et rimeligt kompromis for hjemmelivet, hvis man spørger familien.

I hjemmelivets dagligdag fragter familien sig ofte ud af både hus og by. En enkelt gang om ugen bruger de en lokal legestue. Legegruppen mødes ofte på legepladser eller i naturen, og medbringer mad og drikke hjemmefra.


"Jeg har før modtaget tilskud til pasning af eget barn til de to store. Vi valgte, at tage 1 tilskud af gangen, for at sikre indkomsten i 2 år i stedet. Det seneste halve år, har vi levet alene af min kærestes indkomst. Han er håndværker, så det er ikke alverden selvom han modtager et fint tillæg for projektledelse. Det budget vi deler her, er det strammeste budget vi har levet efter, og selvom det ikke bød på caféture hver måned, så har vi ikke manglet noget. Ej heller ferie, som vi har holdt i Danmark, med ophold på campingplads, storbyferie og ture i forlystelsesparker."


Til- og fravalg

For nogle er økonomi en svær kabale at få til at gå op, når drømmen om hjemmeliv melder sig. Fælles for de fleste er, at man er nødt til at prioritere hvad pengene skal bruges til. Selvom det umiddelbart lyder som om en masse udgifter skal skæres fra, er en prioriteringsliste dog også et værktøj til at klarlægge hvad der er vigtigt for én ikke at gå på kompromis med.


"Vi sparer ikke på fodtøj og sikkerhed. Sko, sandaler og støvler køber vi fra ny, så vi selv kan træde det til, og autostole, cykelhjelme og lignende er der heller ikke gået på kompromis med."


Her sparer familien penge:

  1. Det meste tøj, legetøj, møbler og udstyr købes brugt.

  2. Vi planlægger vores måltider efter tilbudsaviserne og handler stort ind, så vi altid har en 'nem' løsning, når trætheden melder sig inden aftensmaden.

  3. Vi ønsker os gavekort til oplevelser til jul og fødselsdage - det gør ferierne billigere, og sjovere.

Budget

Der findes muligvis lige så mange forskellige måder, at inddele sin økonomi i kategorier, som der findes budgetter. Ved at inddele budgettet i få kategorier, håber vi at flere kan sætte sin egen økonomi i tabellen. Under 'øvrige faste udgifter' findes fx mobilabonnement, forsikringer, a-kasse, TV, billån mv., mens 'forbrugsudgifter' tæller alt fra kæledyr til haveprojekter og gaver. 'Opsparinger' viser et månedligt gennemsnit, da familien i nogle måneder kan spare meget op, og andre måneder slet ikke spare op.

Udgiftstype

Beløb

Faste udgifter til bolig

9800

Øvrige faste udgifter

4500

Transport

1200

Husholdning

4500

Diverse forbrugsudgifter

2000

Opsparing

1300

I alt

23300

TIP: Kan du ikke gennemskue, om I kan vælge hjemmelivet til? Gennemgå dit husholdningsbudget, og placer tallene i en tabel som denne. Husk at lav en liste over ting som i ikke vil eller kan spare væk. Gennemgå dit husholdningsbudget jævnligt. Der er ofte penge at spare ved fx at indhente tilbud fra forskellige forsikringsselskaber.


140 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page