top of page
  • Forfatters billedeHJEM

Økonomi: Familien på landet

Økonomi er et stort emne, når man taler om hjemmeliv. De fleste hjemmeforældre har sikkert hørt andre sige, at man er heldig fordi man har råd til at hjemmepasse og/eller hjemmeundervise, eller at partneren da må være direktør i et succesfuldt firma.

Mange hjemmeforældre stemmer i, når vi taler om, at hjemmeliv er et tilvalg. Og ingen tilvalg uden fravalg, vel?

Om denne serie

Et nedlagt landbrug i Midtjylland

Familien i Midtjylland tæller to voksne og ét barn. Tilknytningen til arbejdsmarkedet er atypisk, for mens den ene driver selvstændig virksomhed hjemmefra, arbejder den anden forælder som vikar. Et job, som giver fleksibilitet og frihed. Fx til at skrue op og ned for arbejdsmængden, afhængig af familiens behov.


"På vores breddegrader bliver ejendomme solgt for 600.000 kr, og selv bor vi i en ejendom, der trænger til modernisering hele vejen rundt. Det er ikke noget vi haster med (undtagen når der opstår noget akut). Vi har tidligere forsøgt os med en ret høj grad af selvforsyning, men i år har vi valgt det fra, for at se, om besparelsen var dét værd, ift. den mængde tid, vi har brugt på køkkenhave og dyrehold. Resultatet er, at vi er ret glade for den tid, vi har frigivet til andre projekter, og at det er et fåtal af afgrøder, vi savner. Fremadrettet regner vi med at dyrke en lille smule kartofler og en hel del gulerødder. Og så etablerer vi hønsegård og frugthave indenfor det kommende år. Hønsegården vil kunne mærkes på husholdningsbudgettet fra dag 1, og frugthaven vil lige så på sigt."


Til- og fravalg

For nogle er økonomi en svær kabale at få til at gå op, når drømmen om hjemmeliv melder sig. Fælles for de fleste er, at man er nødt til at prioritere hvad pengene skal bruges til. Selvom det umiddelbart lyder som om en masse udgifter skal skæres fra, er en prioriteringsliste dog også et værktøj til at klarlægge hvad der er vigtigt for én ikke at gå på kompromis med.


"Eksempler på, hvor vi har valgt ikke at spare:

  1. Kontaktlinseabonnement (erhvervsbetinget - kan ikke nøjes med briller)

  2. Kæledyr

  3. TV- og musiktjenester

Det skal dog pointeres, at disse forbrugsvaner ikke er et sparevalg. Det er bare den måde, vi har levet på i alle de år, vi har kendt hinanden.

Vi køber mest muligt på genbrug (alt tøj og alt inventar til huset). Børnetøj arver vi. Byggematerialer køber vi, så vidt muligt, brugt. Ferier holder vi ikke i et omfang, der har kunne ses i vores regnskaber for de seneste tre år."


Budget

Der findes muligvis lige så mange forskellige måder, at inddele sin økonomi i kategorier, som der findes budgetter. Ved at inddele budgettet i få kategorier, håber vi at flere kan sætte sin egen økonomi i tabellen. Under 'øvrige faste udgifter' findes fx mobilabonnement, forsikringer, a-kasse, TV, foreningskontingenter mv., mens 'forbrugsudgifter' tæller alt fra kæledyr til byggemarked og frisør. 'Faste helbredsmæssige udgifter' dækker medicin og diverse behandlinger forbundet med familiens helbred.

​Udgiftstype

Beløb

Faste udgifter til bolig

​8300

Øvrige faste udgifter

2950

Transport

​1800

Husholdning

3500

Diverse forbrugsudgifter

2150

Faste helbredsmæssige udgifter

1650

I alt

​20350

TIP: Kan du ikke gennemskue, om I kan vælge hjemmelivet til? Gennemgå dit husholdningsbudget, og placer tallene i en tabel som denne. Husk at lav en liste over ting som i ikke vil eller kan spare væk. Gennemgå dit husholdningsbudget jævnligt. Der er ofte penge at spare ved fx at indhente tilbud fra forskellige forsikringsselskaber.264 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page